top of page
Foto van schrijverPascal Boogaert

Lunchen Friesland. Dit zijn de 21 beste plekken in Friesland

Bijgewerkt op: 26 aug.


Markt 23 in Sneek

Even klaar met de ruime woonkeuken van ons vakantiehuis in Friesland? En ben je op zoek naar de beste plekken voor een leuke lunch buiten de deur Friesland? Zoek niet verder. In dit blog delen we onze persoonlijke top 21 lunchplekken, van terrassen aan het water tot gezellige brasseries en historische locaties.


Friesland heeft veel unieke lunchplekken. Zo zijn er kindvriendelijke restaurants zoals Paviljoen SALT in Terherne en Eetcafé Tante Sjuul in Heeg met volop speelfaciliteiten. Ideaal dus voor gezinnen. Zoek je een terras aan het water? Denk dan aan De Koken in Akkrum of aan Rufus aan het Water in Broek. Voor een ontspannen lunchervaring met prachtig uitzicht op de Friese natuur. En bij slecht weer kun je altijd nog vluchten naar een van de historische panden in Friesland om te genieten van lokaal en seizoensgebonden eten.


Lunchen aan het water


Er gaat niets boven lunchen aan het water. Bij de Friese meren van Zuidwest Friesland vind je heel veel idyllische plekjes. Reserveer een tafel aan de waterkant, genieten van een kop koffie terwijl de boten voorbijkomen en trakteer jezelf op huisgemaakt gebak of een belegd broodje.


We nemen je mee naar zes bijzondere plekken: Paviljoen De Potvis in Stavoren, Beachclub Sneek, Picknickers Terherne, De Koken in Akkrum, Rufus aan het Water in Broek en Hotel-Restaurant De Watersport in Heeg.


De Koken in Akkrum


Bij De Koken in Akkrum kun je neerploffen op comfortabele loungebanken en genieten van het water. Het restaurant biedt een uitgebreid menu. Er is voor iedereen wel iets lekkers. Bovendien kun je hier ook bootjes huren. Ideaal voor een zonnige dag op het water.


Terras van De Koken in Akkrum

Rufus aan het Water


Rufus aan het Water in Broek heeft ook lekker comfortabele loungebanken op het terras. Geniet van de ontspannen sfeer met het prachtige uitzicht. En kom ook eens in het weekend langs om te smullen van 'Gewoan Lekker'; de foodtruck van Nanne Dusselaar. Doordeweeks heeft Rufus aan het Water een beperkt menu, maar de ervaring is nog steeds de moeite waard.


Bootjes kijken bij Rufus aan het Water

De Watersport Heeg


De Watersport Heeg heeft een prachtig terras aan het water, waar je kunt genieten van een heerlijke lunch, een uitgebreid diner en lekkere speciaalbieren. Ook dit terras heeft zalige loungebanken, en is dus de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van een drankje of een maaltijd.


Terras aan de haven van Watersport Heeg

Paviljoen De Potvis


Bij Paviljoen De Potvis in Stavoren kun je terecht voor een heerlijke lunch met schitterend uitzicht op het IJsselmeer. Verras je smaakpapillen en geniet van de Mediterrane menukaart met heerlijk eten. Door het weidse uitzicht en de ontspannen sfeer is dit een leuke plek om te lunchen. Of je nu binnen zit of op het terras aan het water.


Paviljoen De Potvis in Stavoren

Beachclub Sneek


Gelegen aan de Snitser Mar biedt Beachclub Sneek een ontspannen omgeving om te genieten. Of je nu zin hebt in belegde broodjes of in een uitgebreider diner, de sfeer is altijd relaxed en het uitzicht altijd adembenemend.


Door de ligging aan het meer vind je in Sneek natuurlijk nog veel meer unieke ervaringen met gezellige terrassen aan het water. Sneek is de perfecte plek om een bootje huren en om daarna te genieten van een heerlijke maaltijd aan het water.


Gezellige parasols bij Beachclub Sneek

Picknickers Terherne


Terherne is een fijne plek voor een picknick of voor een lekkere lunch aan het water. Hou je van een ontspannen lunch met huisgemaakt gebak? Dan is Restaurant en Foodbar Picknickers in Terherne ideaal. Neem plaats aan een van de gezellige tafels op het terras en geniet van de rustige omgeving.


De mogelijkheid om hier met een bootje aan te meren maakt het natuurlijk extra leuk. Lunchen op een terras aan het water is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de Friese natuur. De Friese meren maken er een unieke ervaring van.


Spelend meisje bij Picknickers Terherne

Historische en unieke locaties


Lunchen in een prachtig historisch pand geeft je broodje natuurlijk een extra lekker smaakje. Friesland heeft talloze unieke locaties voor een sfeervolle en authentieke ervaring. We nemen je mee naar Eetcafé Nooitgedagt in Harlingen, Oranjerie Joure en Restaurant de Fûke in Echten. Waar je niet alleen kunt genieten van heerlijk eten, maar ook van de verhalen en de geschiedenis van de plek.


Eetcafé Nooitgedagt Harlingen


Eetcafé Nooitgedagt is gevestigd in een van de oudste pakhuizen van Harlingen. En dat zorgt voor een bijzondere lunchervaring. Het pand diende oorspronkelijk als boter- en kaaspakhuis, wijnpakhuis en galerie. Nu kun je in deze sfeervolle setting genieten van een lekkere maaltijd en van een gezellige ambiance.


Eetcafé Nooitgedagt in Harlingen

Oranjerie Joure


Oranjerie Joure ligt op een unieke locatie. Tussen het park Heremastate en de passantenhaven van Joure. Daardoor is het een prachtige locatie om te genieten van een high tea, vega en vegan opties, speciaalbieren en zelfs van afhaalmaaltijden.


De tropische serre van de Oranjerie is omringd door palmen en heeft dus een unieke sfeer. Ideaal voor evenementen zoals bruiloften. De terrassen aan het water bieden mooi uitzicht, waardoor het een fijne plek is om te lunchen.


Oranjerie in Joure

Restaurant de Fûke in Echten


Restaurant de Fûke in Echten is gevestigd in een voormalig schoolgebouw en heeft een unieke sociale functie. Je kunt hier genieten van heerlijke gerechten in een bijzondere omgeving. Kortom, een fijne plek voor een onvergetelijke lunch.



Restaurant de Fûke in Echten

Gezellige brasseries en lunchrooms


Friesland heeft ook tal van brasseries en lunchrooms voor een gezellige lunchervaring. Met de warme sfeer en al het heerlijks, zijn deze plekken perfect voor een ontspannen middag. We nemen je mee naar Zuid4 Food & Drinks in Leeuwarden, By-Kees in Heerenveen en Blokhut Sparjebird in Hemrik. Drie locaties waar je kunt genieten van de Friese gastvrijheid en een smakelijke lunch.


Zuid4 Food & Drinks


Zuid4 Food & Drinks in Leeuwarden is een populaire brasserie met een gevarieerd menu en een sfeervolle ambiance. Of je nu zin hebt in een kop koffie of een uitgebreide lunch, hier ben je aan het juiste adres. De gezellige sfeer en het diverse aanbod maken Zuid4 een ideale plek.


Feestelijke opening van Zuid4 in Leeuwarden

By-Kees in Heerenveen


By-Kees in Heerenveen is populair vanwege de heerlijke lunchopties en het gezellige interieur. Op het menu staan onder andere gezonde smoothies, vegetarische lunchopties, verse sappen en salades. De sfeer bij By-Kees is ideaal om te ontspannen en om te genieten van een smakelijke lunch.


Interieur van By-Kees in Heerenveen

Blokhut Sparjebird


Blokhut Sparjebird in Hembrik is een kindvriendelijke plek. Waarbij je zowel binnen als op het terras kunt lunchen. De blokhut ligt in een bosrijke omgeving. Een serene achtergrond voor gezinnen die op zoek zijn naar een kindvriendelijke eetervaring. Geniet in Hemrik van huisgemaakt gebak en afhaallunches in deze gezellige blokhut.


Feestelijke tafels in Blokhut Sparjebird

Lunchen Friesland, maar dan in het centrum


Hou je meer van een levendige sfeer in de buurt van winkels en bezienswaardigheden? Ga dan lunchen in het centrum van een stad. Friesland heeft verschillende steden met geweldige lunchplekken in het centrum. We nemen je mee naar drie plekken om te genieten van heerlijk eten en een gezellige sfeer: Stek in Leeuwarden, De Buurman in Heereveen en - daar is ie weer - By Kees in Heerenveen.


Stek in Leeuwarden


Stek is gevestigd in een oude brugwachtershuisje in Leeuwarden en serveert een gezonde menu met bowls, wraps, salades en broodjes. De unieke setting en de focus op gezonde voeding maken het een geweldige plek voor een lunch in het centrum van Leeuwarden.


Stek aan de Harlingersingel

De Buurman in Heerenveen


De Buurman is een sfeervolle lunchplek in het hart van Heerenveen. Dit gezellige café staat bekend om zijn gastvrijheid en heerlijke gerechten. Het menu biedt een breed scala aan opties, van verse broodjes en salades tot huisgemaakt gebak en warme maaltijden. De Buurman heeft ook een uitgebreide selectie aan koffie en thee, perfect voor een ontspannen middag.


Terras van Eetcafé de Buurman in Heerenveen

By-Kees Heerenveen


Daar is ie weer: By-Kees in Heerenveen. Centraal gelegen in het bruisende hart van Heerenveen. Een ideale locatie voor een kop koffie en smakelijke belegde broodjes. Er hangt een gezellige sfeer en er is een grote variatie aan drankjes en maaltijden. Voor ieder wat wils dus.



Terras van By-Kees in Heerenveen

Lunchen tijdens je wandeling


Friesland wandelland. De provincie heeft eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen. En om te rusten wil je natuurlijk wel kunnen genieten van een heerlijke lunch. Of je nu door de bossen wandelt of langs de waterkant, er zijn volop fijne plekken om even te pauzeren en te genieten van de Friese gastvrijheid.


We nemen je mee naar Sparjebird in Beetsterzwaag en het koninklijke Oranjewoud in Heerenveen, waar je kunt lunchen te midden van de natuur.


Sparjebird in Beetsterzwaag


Blokhut Sparjebird is al even voorbijgekomen in dit blog. En tijdens je wandeling door de bossen van Beetsterzwaag zul je er waarschijnlijk ook voorbijkomen. Het is een perfecte koffiestop met zelfgebakken taarten, heerlijke maaltijden en een gezellige sfeer.


Je kinderen kunnen zich ondertussen prima vermaken in het speelbos. Ze kunnen hutten bouwen, spelen met de waterpomp en genieten van touwbruggen en boomstronken.


Interieur van Blokhut Sparjebird

Koninklijk Oranjewoud in Heerenveen


In Koninklijk Oranjewoud kun je verschillende wandelroutes verkennen die slingeren door het prachtige landschap. Geniet van de adembenemende natuur en vergeet je picknickmandje niet. Er zijn namelijk volop picknickmogelijkheden in deze koninklijke bossen. Perfect voor een gezellige lunch in de natuur.


Wandelpad in Oranjewoud Friesland

Kindvriendelijke lunchplekken


Als gezin wil natuurlijk niet alleen lekker lunchen, maar ook lekker je kinderen kunnen vermaken. Geniet van de kindvriendelijke lunchplekken die Friesland te bieden heeft. Met speelfaciliteiten en kindvriendelijke menu’s zijn deze plekken perfect voor een ontspannen gezinslunch.


We nemen je mee naar Paviljoen SALT Terherne en Eetcafé Tante Sjuul in Heeg, waar kinderen kunnen spelen terwijl ouders kunnen ontspannen tijdens een welverdiende lunch.


Paviljoen SALT in Terherne


Paviljoen SALT ligt aan de rand van Terherne met een schitterend uitzicht op de Sâltpoel. Het restaurant heeft een omheinde speeltuin voor kinderen. Kortom, een perfecte plek voor gezinnen. Geniet van al het heerlijks op je bord en van de ontspannen sfeer terwijl je kinderen zich vermaken.


De Kameleon in Terherne

Eetcafé Tante Sjuul in Heeg


Eetcafé Tante Sjuul ligt bij jachthaven de Eendracht in Heeg. Het café heeft een gezellige sfeer en een kindvriendelijk menu. Tante Sjuul heeft bovendien veel voorzieningen voor kinderen - zoals een speeltuintje en spelletjes - waardoor je lunch opeens een ideaal familie-uitje is.


Terras van Tante Juul in Heeg

Lunch met weids uitzicht


Er is iets magisch aan lunchen met een weids uitzicht. Ook dat kan in Friesland. En niet alleen bij het water. We hebben twee plekken voor je uitgekozen waar je niet alleen kunt genieten van heerlijke gerechten, maar ook van adembenemende uitzichten. En dat maakt je lunchervaring onvergetelijk.


We nemen je mee naar Paviljoen ‘t Mar in Mirns en naar Restaurant de Klokkenstoel in Goëngahuizen, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht.


Paviljoen 't Mar in Mirns


Paviljoen ‘t Mar ligt op de Mirnserklif. Hier heb je prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Het terras is een ideale plek om kitesurfers in actie te zien terwijl je geniet van een uitgebreide lunch. Een unieke locatie en dus een geweldige plek voor een ontspannen middag.


Paviljoen 't Mar

Restaurant de Klokkenstoel in Goëngahuizen


Restaurant de Klokkenstoel heeft een prachtig terras dat uitkijkt op de Goëngarijpsterpoelen. Gastvrijheid is een belangrijk aspect van dit restaurant. De eigenaren zorgen dan ook voor een warme sfeer. Geniet van een heerlijke lunch met uitzicht en voel je meteen thuis.


Terras van de Klokkenstoel aan het water

Lokale en seizoensgebonden gerechten


In het kookboek van Friesland staan veel lokale en seizoensgebonden recepten. Veel brasseries en lunchrooms serveren dan ook vers bereide maaltijden met ingrediënten uit de regio. Dat zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar ook voor een duurzame eetervaring.


We nemen je mee naar Omke Jan in Woudsend en Restaurant d’ald herberch in Gaastmeer, waar je kunt genieten van recepten die de seizoenen weerspiegelen.


Omke Jan in Woudsend


Omke Jan in Woudsend is een moderne herberg gevestigd in een gerenoveerde Friese stolpboerderij. Hier worden heerlijke en eerlijke maaltijden bereid met ingrediënten van lokale herkomst. De menukaart verandert regelmatig om de seizoensgebonden producten te weerspiegelen. De gerechten zijn dan ook altijd vers.


Terras aan het water van Omke Jan in Woudsend

Restaurant d'Ald Herberch in Gaastmeer


Restaurant d’Ald Herberch in Gaastmeer serveert Friese streekproducten en biedt een authentieke lunchervaring. Onder de geserveerde producten bevinden zich brood van Freerk van Ommen van bakkerij Ypma en snoekbaars van de lokale visser Andries van Netten.


Geniet van de verhalen achter de streekproducten en proef de echte smaak van Friesland.


Terras aan het water van Restaurant d’Ald Herberch in Gaastmeer

Samenvatting


Friesland heeft een groot scala aan lunchervaringen. Van lunchen aan het water tot historische en unieke locaties. En van gezellige brasseries tot kindvriendelijke plekken. Of je nu op zoek bent naar een uitgebreide lunch met een geweldig uitzicht of met lokale en seizoensgebonden gerechten, Friesland heeft het allemaal. Laat je inspireren door de diversiteit en de rijkdom van deze prachtige provincie en ontdek de beste plekken om te lunchen. Ga op avontuur en geniet van de Friese gastvrijheid en heerlijke culinaire hoogstandjes.


Veelgestelde Vragen


Wat zijn de beste plekken om aan het water te lunchen in Friesland?


Echte aanrader om aan het water te lunchen in Friesland zijn Paviljoen De Potvis, Beachclub Sneek en Picknickers Terherne. Perfect voor een lekkere hap en lekker uitzicht!


Welke lunchplekken in Friesland zijn kindvriendelijk?


Paviljoen SALT in Terherne en Eetcafé Tante Sjuul in Heeg zijn top keuzes als je een kindvriendelijke lunchplek zoekt. Beide hebben leuke speelfaciliteiten voor de kleintjes!


Waar kan ik lunchen met een prachtig uitzicht in Friesland?


Je kunt lunchen met een prachtig uitzicht bij Paviljoen 't Mar in Mirns of bij Restaurant de Klokkenstoel in Goëngahuizen!


Welke restaurants in Friesland serveren lokale en seizoensgebonden gerechten?


Omke Jan in Woudsend en Restaurant d'ald herberch in Gaastmeer zijn top plekken waar je lokale en seizoensgebonden gerechten kunt proeven. Zeker een aanrader!


Wat zijn enkele gezellige brasseries en lunchrooms in Friesland?


Zuid4 Food & Drinks, By-Kees Heerenveen en Blokhut Sparjebird zijn echt leuke plekken om te genieten van een gezellig brunch of lunch in Friesland!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page