top of page
Foto van schrijverPascal Boogaert

Leeuwarden bezoeken. Duik in het verleden, de cultuur, de winkels en de restaurants.

Bijgewerkt op: 26 aug.


De waag in de binnenstad van Leeuwarden

Vlakbij ons vakantiehuis in Húns ligt Leeuwarden; de trotse hoofdstad van de provincie Friesland. Hier komen het moderne leven, geschiedenis en cultuur samen. Niet voor niets was Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Europa.


Leeuwarden bezoeken met een stadswandeling

Het hart van Leeuwarden is natuurlijk de binnenstad: het historische centrum dat uitnodigt voor boeiende stadswandelingen. Ga mee op ontdekkingsreis. Loop door het oude centrum en ontdek de verhalen van vervlogen tijden. In de smalle straatjes, historische gebouwen, grachten en bruggen die het waterrijke Leeuwarden doorkruisen.


Gracht met terrasjes in Leeuwarden

Centrale rol

Leeuwarden is meer dan een stad. Het is het kloppend hart van de provincie. Als hoofdstad speelt Leeuwarden een centrale rol. Er zijn dan ook belangrijke instellingen in Leeuwarden gevestigd. Het provinciehuis natuurlijk, maar ook universiteiten en innovatieve bedrijven. Deze mix maakt van Ljouwert een dynamische stad.


In Leeuwarden voel je ook de verbinding met de rest van Nederland. De stad is gemakkelijk te bereiken en dient als springplank naar de rest van Friesland. Maar eerlijk, als je er bent, wil je misschien niet eens meer weg uit Leeuwarden.


Gezellig druk

Met meer dan 100.000 inwoners is Leeuwarden levendig. Maar het voelt nooit te druk. Precies goed voor jouw stedentrip. Een bezoek aan Leeuwarden start vaak in het centrum. De binnenstad is namelijk rijk aan musea, parken en een bruisend winkelgebied dat je gezien moet hebben.


De elf steden

Leeuwarden en de andere elf steden van Friesland zijn uniek. De start en finish van de Elfstedentocht vindt plaats in Leeuwarden. De hoofdstad van Friesland is dan ook het hart van de historische en toeristische route die alle elf Friese steden met elkaar verbindt.


Boekje van de Elfstedentocht

Voel de geschiedenis van Leeuwarden onder je voeten in de historische binnenstad. Wandel over de bruggen. Bewonder de gebouwen. Leeuwarden is de stad waar oud en nieuw samenkomen.


De geschiedenis van Leeuwarden

We nemen je mee op een reis door het rijke verhaal van Leeuwarden. Deze prachtige stad heeft een verhaal dat begint bij drie terpen: Oldehove, Nijehove en Hoek. Samen vormen ze het fundament van de stad zoals wij die vandaag kennen.


De geboorte van Leeuwarden

In 1435 werden de drie terpen Oldehove, Nijehove en Hoek samengevoegd tot Leeuwarden. Deze gebeurtenis markeerde het begin van wat nu de bruisende en charmante stad Leeuwarden is. Rond deze tijd kreeg Leeuwarden ook haar stadsrechten, wat de stad verdere groeimogelijkheden bood.


Historische kaart van Leeuwarden

De Middelzee

Wist je dat Leeuwarden ooit aan een binnenzee lag? Deze binnenzee, bekend als het Middelzee, was een belangrijke waterweg die de stad verbond met de rest van Friesland. Tot ongeveer de 13e eeuw was de haven van Leeuwarden een bruisende plek vol schepen en handelsactiviteit.


Historische kaart van Friesland met de Middelzee

Het Middelzee slibde langzaam dicht, waardoor Leeuwarden uiteindelijk zijn directe toegang tot de zee verloor. Maar de herinneringen aan deze maritieme tijd blijven in de stad voelbaar.


Vandaag de dag kun je nog steeds sporen van deze rijke geschiedenis ontdekken. Wandel langs de grachten en zie de oude pakhuizen die herinneren aan de gloriedagen van de haven.


De Grutterswinkel

Leeuwarden is rijk aan historie en cultuur. Het best bewaarde geheim van Leeuwarden is de Grutterswinkel. Dit charmante museumpje moet je gezien hebben. Het is gevestigd in de binnenstad in een oude kruidenierswinkel en laat zien hoe Friezen destijds boodschappen deden. Ontdek de originele inrichting, maak kennis met vergeten producten en geniet van een kop koffie in het nostalgische café.


De ingang van de Grutterswinkel in Leeuwarden

Fries Museum

En natuurlijk mag je het Fries Museum niet missen. Hier vindt je een breed scala aan kunst- en cultuurgeschiedenis, van Friese ambachten tot moderne kunst.


Het Fries Museum in Leeuwarden

De Oldehove

Maar jouw ontdekkingstocht door Leeuwarden houdt daar niet op. Wat dacht je van een openbare stadswandeling door Leeuwarden? Deze stadswandelingen laten je verdwalen door de smalle straatjes en statige grachtenpanden van Leeuwarden. Tijdens je wandeling kom je langs de statige Oldehove toren en de schitterende Stadsgracht. De iconische Oldehove toren is een waar landmark in de stad. De toren is gebouwd in 1529 en moest hoger worden dan de Martinitoren. Door verzakkingen tijdens de bouw begon de toren al snel scheef te staan. Daarom werd de bouw in 1533 gestopt, waardoor de toren onvoltooid bleef. Vandaag kun je de toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over Leeuwarden. Binnen vind je interessante exposities over de geschiedenis van de stad.


Historische prent van de basiliek bij de Oldehove

De toren was ooit onderdeel van een basiliek. In 1570 werd de Sint-Vitusbasiliek op de terp de Oldehove tot kathedraal gewijd. Na hevige stormen en de overwinning van de hervormden veranderde alles. Begin zeventiende eeuw werd de basiliek afgebroken. Wat overbleef was het kerkhof en de scheve, stompe toren van de Oldehove.


De scheve toren De Oldehove met de fonteinen

De Prinsentuin

Bij de Stadspark en Jachthaven De Prinsentuin kun je even op adem komen. Dit park is een rustpunt in Leeuwarden en biedt een prachtig uitzicht.


Bootjes in een gracht van de Prinsentuin in Leeuwarden

Gasthuizen

Het oude Sint Anthony Gasthuis is ook een bezoek waard. Dit gasthuis was in vervlogen tijden een plek voor de zieken en behoeftigen van Leeuwarden. Nu staat het als een getuigenis van de zorgzame kant van de stad.


Er zijn verschillende gasthuizen verspreid door Leeuwarden, elk met hun eigen verhaal en charme. Wandel langs deze historische plekken en geniet van alles wat je ziet.


De gevel van het Sint Anthony Gasthuis in Leeuwarden

Paleis Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden

Paleis

Wist je dat Leeuwarden ook een koninklijke connectie heeft? Je vindt er het Stadhuis en het koninklijke Paleis, dat eerder het verblijf van de Friese stadhouders was. Dit paleis is nu een belangrijke culturele locatie en een herinnering aan de verbondenheid van Leeuwarden met het koningshuis.



Blokhuispoort

Een ander interessant stukje geschiedenis is de gevangenis die in Leeuwarden staat. De Blokhuispoort was vroeger een gevangenis. Het gebouw diende van 1580 tot 2007 als penitentiaire inrichting. Tegenwoordig is het een culturele hotspot van Leeuwarden met werkruimtes, horeca en evenementen. Bezoek de Blokhuispoort en ervaar een stukje Friese geschiedenis tijdens jouw vakantie in Friesland.


De ingang van de Blokhuispoort

Moderne tijden

Verder in het noorden van de stad Leeuwarden, vind je moderne invloeden naast historie. Dit maakt Leeuwarden tot een unieke mix van oud en nieuw. De stad blijft zich ontwikkelen zonder haar wortels te vergeten.


Het stadhuis

Bezoek ook het historische stadhuis van Leeuwarden dat is gebouwd in 1715. Het iconische gebouw heeft meerdere functies gehad. Naast het huisvesten van het bestuur, was er vroeger zelfs een gevangenis. De voormalige ingang aan het Raadhuisplein is erg indrukwekkend. De statige deuren verwelkomden ooit burgers en bestuurders. Het stadhuis heeft drie verdiepingen heeft. En elke verdieping heeft zijn eigen charme. Van maandag tot donderdag komen bruidsparen en gasten binnen via de moderne ingang aan de zijkant van het Stadhuis.


De ingang van het stadhuis in Leeuwarden

Leeuwarden; het culturele hart van Friesland. 

Leeuwarden is een broedplaats voor kunstenaars. De stad biedt een diversiteit aan musea en heeft een boeiend verleden. Je voelt de cultuur op elke hoek en op ieder plein.


Culturele hoofdstad van Europa

In 2018 had Leeuwarden de eer om culturele hoofdstad van Europa te zijn. Dit was een jaar vol kleur, cultuur en creativiteit voor Leeuwarden. Kunstenaars uit het binnen- en buitenland kwamen samen om de stad te verrijken met hun talenten. Culturele evenementen en prachtige kunstprojecten brachten de stad tot leven. Dit bijzondere jaar heeft een blijvende impact gehad op Leeuwarden en haar inwoners.


11foutains

Een van de hoogtepunten van dat jaar was het project 11fountains. Elf internationale kunstenaars ontwierpen unieke fonteinen voor elf Friese steden. Deze fonteinen symboliseren de verbinding tussen water, de natuur en de Friese gemeenschap. De 11fountains zijn een prachtig voorbeeld van hoe cultureel erfgoed en moderne kunst elkaar kunnen ontmoeten. Geniet van een ontdekkingsreis langs deze fonteinen, die natuurlijk begint in Leeuwarden en bewonder het prachtige vakmanschap.


De fontein in Leeuwarden als onderdeel van 11fountains

Fries Museum

Leeuwarden heeft een indrukwekkend aantal musea die je absoluut niet mag missen. Het Fries Museum is een parel in de stad. Met een breed scala aan exposities. Van historische stukken tot hedendaagse kunstwerken, je vindt het hier allemaal. Het is een plek in Leeuwarden waar het rijke verhaal van Friesland wordt verteld.


Keramiekmuseum

Een andere boeiende plek van Leeuwarden is het Keramiekmuseum Princessehof. Gevestigd in een historisch stadspaleis, is dit museum een lust voor het oog. Het biedt een indrukwekkende collectie keramiek uit verschillende periodes en culturen. Een expositie die je meeneemt op een reis door de tijd.


De ingang van het Keramiek Museum in Leeuwarden

Verzetsmuseum

Ook het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden is een aanrader. Hier duik je in het verhaal van de Friese verzetsbeweging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het biedt een unieke kijk op een belangrijk deel van de Friese geschiedenis.


Gids vertelt tijdens een rondleiding in het Verzetsmuseum

Blokhuispoort

Leeuwarden heeft een bloeiend cultureel centrum. De Blokhuispoort - voorheen een gevangenis - is nu een dynamische broedplaats voor creativiteit. Het gebouw biedt onderdak aan kunstenaars, ambachtslieden en ondernemers. Hier vind je expositieruimte, werkplaatsen en gezellige cafés. Het is een plek waar je de levendige cultuur van Leeuwarden volop kunt ervaren.


De ingang van stadsschouwburg De Harmonie

Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg De Harmonie speelt ook een centrale rol in het culturele leven van Leeuwarden. Dit prachtige theater biedt een breed scala aan voorstellingen. Van toneel en dans tot muziek en cabaret. Het is de plek waar jong en oud van Leeuwarden samenkomen om te genieten van de mooiste optredens.



Bibliotheek

In de voormalige gevangenis Blokhuispoort bevindt zich de openbare bibliotheek van Leeuwarden. Dit moderne gebouw is een heerlijk rustige plek. Je kunt er ontspannen met een boek of deelnemen aan een van de vele georganiseerde activiteiten. De bibliotheek is een ontmoetingsplaats in Leeuwarden voor kennis en cultuur.


De bibliotheek van Leeuwarden in de Blokhuispoort

Leeuwarden bezoeken en shoppen

Shoppen in Ljouwert is een unieke ervaring. Begin je ontdekkingstocht in de historische binnenstad van Leeuwarden. Hier vind je een charmante mix van oude gebouwen en hippe winkels.


Kleine Kerkstraat

Loop door de smalle straatjes van het centrum van Leeuwarden. Elke hoek biedt weer iets anders. Veel winkeltjes hebben hun eigen karakter en unieke producten. De leukste winkelstraat van Leeuwarden is de Kleine Kerkstraat. Hier vindt je een scala aan boetiekjes en speciaalzaken. Je vindt er alles van mode en sieraden tot lokale lekkernijen.


Kleine Kerkstraat in Leeuwarden

Nieuwe Oosterstraat

Wandel langs de grachten. Hier komen cultuur en gezelligheid samen. De grachtenpanden herbergen vaak kleine, sfeervolle winkels. Ook de Nieuwe Oosterstraat heeft veel te bieden. De straat heeft een rijk verleden en moderne winkels. Vervolg je weg naar de Blokhuisstraat. Deze straat heeft een leuke mix van nieuwe en tweedehands winkels.


Winkels en oude gebouwen in de Nieuwe Oosterstraat

De Kelders

Bijzonder is ook winkelen in de Kelders. Deze straat loopt langs de gracht en heeft een gevarieerd aanbod. Van leuke souvenirwinkels tot ambachtelijke lokale producten. De Kelders staat bekend om zijn historische charme. Het is een geliefde plek voor zowel locals als toeristen.


Terrasje op de brug bij De Kelders

Zaailand

De binnenstad van Leeuwarden heeft ook grotere winkelketens. Ga naar het Zaailand voor een compleet aanbod aan winkels. Hier vind je alles wat je nodig hebt onder één dak. Van mode tot elektronica, het is er allemaal. Leeuwarden heeft voor iedere shopper wel iets bijzonders. Jouw vakantie in Friesland is niet compleet zonder een dagje shoppen in Leeuwarden.


Winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden

De omgeving van Leeuwarden

De omgeving van de Gemeente Leeuwarden heeft veel te bieden. De natuur is prachtig en divers, een echte oase voor natuurliefhebbers. Binnen de Gemeente Leeuwarden vind je verschillende natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.


Froskepôlle park

Een mooi voorbeeld is het Froskepôlle park. Het park ligt aan de rand van de stad en biedt rust en natuur. Fijne plek voor een wandeling of een picknick. Ontdek de speelplaatsen voor kinderen en geniet van het uitzicht over de waterkant.


Water in het Froskepôlle park

Leeuwarder Bos

Ook het Leeuwarder Bos en de vele fiets- en wandelpaden nodigen uit om verkend te worden. Fiets langs de dijken, geniet van het uitzicht over de weilanden en ontdek pittoreske dorpjes onderweg.


Bomen in het Leeuwarder Bos

Leeuwarden dient als perfecte uitvalsbasis voor allerlei uitstapjes. Ook de nabijheid van Groningen is een voordeel. Met de trein ben je er binnen een uur. Beide steden vullen elkaar aan en bieden samen een breed scala aan activiteiten. Groningen heeft een bruisend cultureel leven en vele winkels. Een bezoek aan de Martinitoren is zeker de moeite waard.


Leeuwarden; een stad vol avontuur voor kinderen.

Leeuwarden bezoeken met kinderen is een leuk idee. De stad heeft veel te bieden voor de kleine bezoekers. Zoals een indoorzwembad, een dierentuin en een kinderboerderij.


De Blauwe Golf

Begin de dag met een bezoek aan De Blauwe Golf, een zwembad dat garantie biedt voor plezier en waterpret. Of je nu baantjes wilt trekken of van de glijbaan glijdt, het kan hier allemaal. Van peuterbad tot duikplanken, er is voor elk kind iets te doen.


Interieur van zwembad De Blauwe Golf

Kinderboerderij Leeuwarden

Ook de kinderboerderij is een favoriete bestemming. Hier kunnen kinderen kennismaken met schattige dieren zoals geitjes, konijnen en pony’s. Ze mogen helpen met voeren of gewoon genieten van het contact met de dieren. Het is een gezellige, leerzame plek waar ze lekker kunnen ravotten.


Moeder met kind bij de geitjes in de kinderboerderij

Aquazoo

Aquazoo is een andere must-see in Leeuwarden voor gezinnen. Deze dierentuin is gespecialiseerd in waterdieren. Ontdek het nieuwe Noord Amerika gebied, waar je ijsberen, wasberen, bevers, boomstekelvarkens en zeearenden tegenkomt. Of je nu nieuwsgierig bent naar zeehonden, otters of pinguïns, Aquazoo in Leeuwarden heeft het allemaal. Wandel langs de meren en rivieren die het park doorkruisen en kijk naar de vele dieren die hier leven.


Moeder en dochter bij de pelikanen in Aquazoo

De Kleine Wielen

Ook de natuur rondom Leeuwarden biedt vele mogelijkheden voor kinderen. Bezoek bijvoorbeeld de Kleine Wielen vlakbij Leeuwarden. Een prachtig natuurgebied waar jullie samen kunnen wandelen en picknicken. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen in de natuur terwijl jullie genieten van het landschap.


Water bij natuurgebied de Kleine Wielen

Leeuwarden; het culinaire luilekkerland van Friesland.

In Leeuwarden wacht een wereld vol smaak op je. Ontdek de vele restaurants, koffietentjes en terrasjes in deze charmante stad. Duik in de lokale Friese keuken en geniet van authentieke gerechten.


Restaurants

In de straten van Leeuwarden zijn diverse restaurants te vinden. Van gezellig bistro tot chic dineren, je hebt volop keuze. Probeer bijvoorbeeld een statig restaurant in een oud grachtenpand. Vaak serveren zij lokale specialiteiten. En wat dacht je van een lekker stuk Friese nagelkaas? Echt een aanrader!


Terras van restaurant De Spiegelaar

Koffietentjes

Ook koffieliefhebbers komen hier aan hun trekken. Er zijn talloze gezellige koffietentjes verspreid door Leeuwarden. Begin je dag met een heerlijke cappuccino bij een knus café aan de gracht. Of geniet van een verse Friese oranjekoek bij je kopje koffie. De sfeer is altijd warm en uitnodigend, net als ons vakantiehuis in Húns.


Terras van koffiebar ROAST in Leeuwarden

Terrasjes

Zomers biedt Leeuwarden volop buitenplezier. De vele terrasjes nodigen uit voor een ontspannen lunch of borrel. Geniet van een lokaal biertje of een verfrissende frisdrank terwijl je kijkt naar het leven in de straten. Proef eens een echte Fryske dúmke, een heerlijk lokaal koekje.


Familie op het terras van Doppio

Friese keuken

De lokale Friese keuken heeft veel te bieden. Denk aan gerechten zoals stamppot boerenkool, maar ook aan heerlijk verse vis. Vele restaurants in Leeuwarden gebruiken streekproducten, vers van het land. Dat proef je meteen terug in de gerechten. Fris en authentiek, net zoals Friesland zelf.


Oranjekoek bij de thee

Antiek en curiosamarkt

Welkom op de antiek- en curiosamarkt van Leeuwarden, een verborgen parel vol verhalen. Elke donderdag, tussen 29 juni en 14 september, is het Wilhelminaplein in Leeuwarden dé plek voor schatzoekers. Hier kun je unieke en historische items vinden die van jouw vakantie in Friesland een onvergetelijke ervaring maken.


Rommelmarkt op donderdag in Leeuwarden

Wilhelminaplein

Struin door de markt en ontdek de verhalen achter elk item. Van antiek servies tot oude munten. Alles draagt een stukje geschiedenis met zich mee. De markt in Leeuwarden trekt jong en oud, iedereen op zoek naar iets bijzonders. Het Wilhelminaplein in Leeuwarden, omringd door prachtige monumenten, ademt het verleden van Friesland. Je vindt hier de best bewaarde geheimen. Denk aan vintage sieraden, eeuwenoude boeken, en zeldzame verzamelobjecten. Elk kraampje heeft zijn eigen unieke aanbod. Het is als een reis door de tijd. Vind een stukje verleden dat helemaal bij jouw vakantie past. En vergeet niet de gezellige sfeer van de markt. De marktlui vertellen graag over hun koopwaar. Ze delen verhalen over waar het vandaan komt en waarom het bijzonder is. Zo leer je niet alleen over de items zelf, maar ook over de cultuur en het verleden van Friesland.


antiek- en curiosamarkt op het Wilhelminaplein

De Gemeente Leeuwarden

De Gemeente Leeuwarden herbergt een aantal pittoreske dorpjes, prachtige natuurgebieden en leuke wateren. Ideaal voor een vakantie waarin je rust en avontuur kunt afwisselen.


Natuurgebieden

De natuurgebieden in de Gemeente Leeuwarden zijn divers en prachtig. Het natuurgebied De Groene Ster is een geliefde plek. Hier kun je wandelen, fietsen en vogels spotten. In de zomer biedt het strand bij de waterplassen verkoeling.


Friese paarden in een weiland

De Alde Feanen

Vlakbij vind je recreatiegebied De Alde Feanen, een Nationaal Park. Met zijn meren, rietvelden en weidse polders is het een must-see. De kans om een bever of zeearend te zien maakt het extra bijzonder.


Bootje varen in natuurgebied De Alde Feanen

Húns

De dorpen in de Gemeente Leeuwarden stralen een charme uit die je niet snel vergeet. Húns is zo’n verborgen parel. Dit dorp, met zijn traditionele Friese huizen, biedt rust en ruimte. Maak een wandeling langs de kerk en geniet van het uitzicht. Het is alsof de tijd hier stil heeft gestaan.


Herfstzon op het kaatsveld en de huizen van het dorpje Húns.

Varen en zeilen

De wateren rond Leeuwarden zijn perfect voor activiteiten zoals kanoën of zeilen. De stad zelf wordt doorkruist door grachten en kanalen. Een sloep huren is een leuke manier om Leeuwarden vanaf het water te verkennen.


Bootje met fluistermotor op de Bolswardertrekvaart

En dan zijn er nog de evenementen. Het culturele programma in de Gemeente Leeuwarden is indrukwekkend. Of je nu van muziek, kunst of theater houdt, er is altijd iets te beleven.


Conclusie

Leeuwarden heeft zoveel te bieden. Van musea tot stadsparken en historische wandelroutes. Het is een plek waar verleden en heden hand in hand gaan. Dus trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door deze fascinerende stad. Jouw avontuur wacht in het hart van Friesland: Leeuwarden.


Kom naar Húns 16

Proef de geschiedenis, voel de cultuur en geniet van een onvergetelijke reis door Leeuwarden. En vergeet niet terug te komen naar jouw vakantiehuis in Húns 16 voor een gezellig samenzijn en een heerlijk diner. Tot snel in het prachtige Friesland, waar het verleden tot leven komt en elke dag een nieuw verrassing in petto heeft.


Avondzon op ons vakantiehuis in Friesland

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page