top of page
Foto van schrijverPascal Boogaert

Friesland bezoeken: een gids voor de beste bezienswaardigheden en activiteiten

Over de provincie Friesland


Friesland, oftewel Fryslân, is een prachtige provincie in het noorden van Nederland. Met een rijke geschiedenis en een unieke cultuur. Het is ook de enige provincie van ons land met een eigen officiële taal naast het Nederlands. De Friese taal is een officiële bestuurstaal die nog steeds wordt gebruikt in het dagelijks leven. Leeuwarden is de hoofdstad en het kloppende hart van deze regio. In 2020 telde de provincie Friesland bijna 650.000 inwoners. Kom Friesland bezoeken. Wij vertellen je er alles over.


Vissersboot in de avondzon op het IJsselmeer

Natuurgebieden

Friesland staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden. Deze gebieden maken deel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Ze zijn van grote (inter)nationale waarde en vormen de ruggengraat van de natuurontwikkeling in de provincie.


Bootje op de Bolswardertrekvaart

Watersport

Friesland is ook beroemd om de watersport. De rijke geschiedenis en invloed van de Friezen hebben veel bijgedragen aan de watersportcultuur. De provincie heeft talloze meren, kanalen en sloten die ideaal zijn voor zeilen en andere watersporters. En in strenge winters kun je in de provincie Friesland zelfs de legendarische Elfstedentocht schaatsen; een tocht langs de elf steden.


Waddeneilanden

Friesland bestaat niet alleen uit het vasteland. Het heeft ook vier van de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Deze eilanden, samen met de prachtige natuur op het vasteland, maken van Friesland een geliefde plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Leuk weetje: op Terschelling vind je de oudste vuurtoren van Nederland. Een bezoekje waard!


Het Friese landschap


Natuurgebied in Friesland

Het landschap van Friesland is een van de mooiste van Nederland. Met weidse landschappen, schitterende meren en een prachtige kustlijn. Friesland heeft vier nationale parken, elk met unieke en diverse landschappen. Nationaal Park Drents-Friese Wold beslaat ruim 61 km². Het park kent bossen, heide en stuifzanden en is rijk aan flora en fauna. Je kunt hier de boommarter, diverse spechtensoorten en zelfs een wolf tegenkomen.


Skûtsjesilen op het Sneekermeer

Waterland

Friesland is een echt waterland. Perfect om te varen, zeilen, surfen, suppen, zwemmen en wadlopen. Elke zomer staat Friesland in het teken van skûtsjesilen. Deze zeilwedstrijden met oude Friese vrachtschepen zijn een prachtig spektakel. Tijdens de Sneekweek, een van de grootste zeilevenementen van Europa, kun je de skûtsjes in actie bewonderen.



Wandelen en fietsen in Friesland

Het landschap is ideaal voor wandelaars en fietsers. De Waddeneilanden, zoals Terschelling en Schiermonnikoog, zijn perfect voor mooie fietsroutes en wandelpaden. Hier kom je langs uitgestrekte stranden en prachtige duingebieden.


Natuurgebied Gaasterland in Friesland

Vier nationale parken

Friesland's natuurlijke rijkdom zie je terug in de vier nationale parken. Deze beschermde gebieden bieden een thuis aan diverse flora en fauna. Ze zijn ideaal voor wandelaars en fietsers. Nationaal Park Lauwersmeer heeft weidse vergezichten. En Nationaal Park De Alde Feanen heeft unieke veenlandschappen. Zo vertelt ieder park zijn eigen verhaal over de relatie tussen mens en natuur in Friesland.


Kunst in de natuur

Voor natuur- én cultuurliefhebbers zijn er ook iconische kunstwerken in de natuur te bewonderen. Zoals 'De Streken' van landschapskunstenaar Marc van Vliet. Een kinetisch houten platform in de Waddenzee bij Oosterend. Het biedt een monumentaal eerbetoon aan Oerol-goeroe Joop Mulder. Het kunstwerk benadrukt de unieke schoonheid van het landschap. Een prachtige ervaring voor elke bezoeker.


Friesland bezoeken. De bezienswaardigheden


De Brandaris op Terschelling

De elf steden

De elf Friese steden hebben elk hun eigen unieke karakter en verhaal. Samen vormen ze het levendige hart van deze bijzondere regio.


De Waag in Leeuwarden

Leeuwarden

Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is een dynamische stad waar het verleden en het heden samenkomen. Al wandelend door de historische binnenstad van Leeuwarden ontdek je talloze prachtige monumenten en verborgen hofjes. Met een bevolking van 95.890 inwoners is Leeuwarden veruit de grootste van de elf steden. Hier bruist het culturele leven, met tal van musea en theaters. En dankzij haar rijke literaire geschiedenis is de stad Leeuwarden uitgeroepen tot UNESCO City of Literature.




De kleinere steden

In tegenstelling tot de grootstedelijke uitstraling van Leeuwarden zijn daar kleinere plaatsen zoals Sloten, Hindeloopen en Stavoren. Deze schilderachtige plaatsjes, elk met minder dan 1000 inwoners, ademen de sfeer van vervlogen tijden. Franeker is een verrassende bestemming om te verkennen, met veel culturele en historische waarde. Met de smalle straatjes, historische gevels en gezellige havens lijken de kleinere steden rechtstreeks uit een schilderij te zijn gestapt.


Kunstwerk in De Alde Feanen

Elfstedentocht

De elf Friese steden zijn niet alleen door hun geschiedenis verbonden, maar ook door het water. De beroemde Elfstedentocht, een schaatsmarathon van bijna 200 kilometer, verbindt deze steden tijdens strenge winters. Ook in de zomer is het water een belangrijk levensader tussen de elf steden. Met talloze mogelijkheden voor watersport en recreatie.



Sneekweek

Buiten de steden ligt het uitgestrekte Friese landschap, met zijn beroemde meren. Het Sneekermeer, bij de stad Sneek, is een paradijs voor watersportliefhebbers. Hier vindt jaarlijks de Sneekweek plaats, het grootste zeilevenement op de Europese binnenwateren.


Friesland ontdekken


Fietsers in een natuurgebied in Friesland

Routes en tochten

Friesland is een prachtige provincie die je met verschillende routes en tochten kunt verkennen. Al wandelend, fietsend, varend of een combinatie hiervan. Om de natuur, cultuur of de geschiedenis van Friesland te ontdekken.


De routes nodigen je uit om Fryslân in je eigen tempo te ontdekken. Geniet van de weidse vergezichten, de frisse lucht en van de historische steden. Wandel over Pelgrimsroutes die slingeren door pittoreske dorpjes en langs oude kerken. Stap voor stap loop je in de geschiedenis van Friesland.



Museum van de Elfstedenfietstocht in Bolsward

Elfstedentocht fietsroute

Een van de meest iconische routes is de Elfstedentocht fietsroute. 255 km langs elf historische Friese steden. Van de bruisende hoofdstad Leeuwarden tot pittoresk Sloten met 900 inwoners. Ontdek de diversiteit van Friesland door deze unieke tocht.





LF Friese Zuiderzee weekend route

Voor een kortere tocht kun je de LF Friese Zuiderzee weekend route kiezen. Deze route is 150 km lang. Je fietst dan langs de voormalige Zuiderzeekust. Geniet van prachtige uitzichten over het IJsselmeer en de Friese meren.


Avondzon op de Jan Durkspolder in de Alde Feanen

Jan Durkspolder wandelroute

In Nationaal Park De Alde Feanen zijn er veel routes voor natuurliefhebbers. De Jan Durkspolder wandelroute is 8 km lang. Deze leidt je door rietvelden en moerassen. Misschien spot je zelfs een zeearend.






Pontjesroute

Voor een unieke ervaring is er de Pontjesroute. Een fietstocht in de vorm van een 8. Je neemt vijf keer een veerpontje. Deze route combineert het mooie landschap met een vleugje avontuur.


Op het water


Fryslân is een paradijs voor watersportliefhebbers. Door de Waddenzee, het IJsselmeer en de Friese meren is de provincie ideaal voor zowel ervaren zeilers als beginners.


Surfles bij Makkum aan het IJsselmeer

Watersport op de Friese meren

De Friese meren zijn perfect om te surfen, te kitesurfen en te zeilen. Neem je eigen boot mee of huur er een bij een van de vele bootverhuurders. Liever niet zelf varen? Maak dan een rondvaart en geniet van het landschap vanaf het water. Ook suppen is erg populair op het Friese water. Peddel rustig door de serene omgeving en kom helemaal tot rust.








Skûtsjesilen

Watersport is onlosmakend verbonden met het landschap en de cultuur van Friesland. Evenementen zoals het skûtsjesilen zijn hier een mooi voorbeeld van. Traditionele Friese vrachtschepen racen dan tegen elkaar. Elk jaar in augustus vind in Sneek de Sneekweek plaats; het grootste binnenwaterevenement van Europa. De Sneekweek en het skûtsjesilen trekken vele watersporters én toeschouwers. Om te genieten van het spektakel op het water en van de feestelijke sfeer in de dorpen en steden.


Vissen

Naast adrenaline, biedt Fryslân ook rust en ontspanning. Vissen is dan ook erg populair in de regio. Meren zoals het Sneekermeer staan bekend om hun rijke vispopulaties. Voor een unieke ervaring kun je met palingvisser Freerk mee. Zijn fluistersloep, de 'Electric eel', laat je het vissersleven van dichtbij meemaken.


Overnachten en eten


Vakantiehuis in Húns Friesland

Bijzonder overnachten in Friesland

Voor wie op zoek is naar een bijzondere ervaring, heeft Friesland tal van unieke overnachtingsmogelijkheden. Ideaal voor het verkennen van deze prachtige regio. Variërend van charmante hotels tot sfeervolle vakantiehuizen. Of je nu wilt slapen in een boomhut, een luxe B&B aan het water, of wilt verblijven in een monumentale boerderij of zelfs een kerk, Friesland heeft het allemaal. Deze accommodaties zijn niet alleen een bijzondere ervaring, maar geven je ook de kans om volledig tot rust te komen en te genieten van de prachtige natuur.


Arbeiderswoning uit 1843

Een van de meest opvallende accommodaties is te vinden op www.huns16.nl. Een vakantiehuis dat de ideale uitvalsbasis vormt voor een onvergetelijk verblijf in Friesland. Dit vakantiehuis, een authentieke arbeiderswoning uit 1842, biedt niet alleen modern comfort en luxe, maar ook een authentieke Friese ervaring. Gelegen in het rustige dorpje Huns, omringd door uitgestrekte weilanden en pittoreske waterwegen, is het de perfecte plek om te ontspannen na een dag vol avonturen.


Historisch met veel comfort

Met twee slaapkamers met tweepersoonsbedden, een slaapkamer met twee eenpersoonsbedden, twee moderne badkamers, een riante woonkeuken, en alle noodzakelijke voorzieningen zoals tv, wifi, en fietsen, heeft dit huisje alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf. Daarnaast kun je genieten van een zonnige achtertuin met uitzicht op Friese paarden en een voortuin met uitzicht op het historische kaatsveld en de Nicolaaskerk uit de 13e eeuw.


Lekker eten in Friesland


Genieten in het Wapen van Friesland in Easterlittens

Friesland serveert een overvloed aan culinaire ervaringen. Van traditionele Friese gerechten tot internationale keukens. De provincie staat bekend om haar gastvrijheid. Er zijn dan ook veel plekken om te genieten van heerlijk eten in een sfeervolle omgeving.


Culinaire ervaringen

De restaurants en cafés in Friesland zijn perfect voor iedereen die de provincie wil verkennen. Bij "Herman Serveert" in Grou kun je genieten van verrassende tapasgerechten. Deze worden op de houtskoolgrill bereid, wat zorgt voor een unieke smaakbeleving.


Gedempte haven 13 in Grou


Liever Italiaans? Dan is Pizzeria Pingjum een must-visit. Hier proef je traditionele Italiaanse gerechten met lokale ingrediënten zoals schaal- en schelpdieren van het wad en vlees uit de omgeving.


Grote Buren 9 in Pingjum


Culturele ervaringen

Naast het heerlijke eten bieden de eetgelegenheden in Friesland ook een rijke culturele en historische ervaring. In Harlingen kun je bijvoorbeeld dineren bij 't Havenmantsje. Dit restaurant is gevestigd in een historisch pand en biedt een prachtig uitzicht over de haven.


Havenplein 1 in Harlingen


Voor een bourgondische ervaring kun je terecht bij Omke Jan in Woudsend. Hier zijn de gerechten bereid met producten van lokale boeren, vissers en tuinders.


Iewal 44 in Woudsend


Culinair in de buitenlucht

Ook in de buitenlucht valt er culinair veel te beleven. Bij Outdoor Cooking kun je op Vlieland zelfgemaakte maaltijden bereiden op een groot kampvuur. Een perfecte afsluiting van een avontuurlijke dag.


Havenweg 10 op Vlieland


Voor een bijzondere culinaire ervaring ga je met Flang Cupido op pad op Terschelling. Samen verzamel je ingrediënten uit de natuur voor een heerlijk diner.


Dorpsstraat 25 in Hoorn, Terschelling


Iedereen is welkom in Friesland


Het Fries museum in Leeuwarden

De cultuurliefhebber


Friesland is een ware schatkist voor cultuurliefhebbers. Geschiedenis en traditie gaan hier hand in hand met moderne kunst en innovatie. De provincie biedt een scala aan culturele ervaringen. Belevenissen die zowel de geest als de zintuigen prikkelen.


Friesland omarmt zijn erfgoed, maar geeft ook ruimte aan vernieuwing. Zo blijft het een dynamische en inspirerende bestemming voor iedereen die van cultuur houdt.


Het Fries Museum

In het hart van Leeuwarden staat het Fries Museum. Een baken van de cultuur en de geschiedenis van Friesland. Bezoekers kunnen zich hier onderdompelen in tentoonstellingen die de unieke identiteit van de regio belichten. Van oude terpvondsten tot hedendaagse kunstwerken, je vindt het er allemaal.


Het Natuurmuseum

Voor natuurliefhebbers is het Natuurmuseum Fryslân een aanrader. Het museum heeft interactieve exposities die de wonderen van de Friese flora en fauna laten zien.


Culturele agenda

Friesland heeft een rijke culturele agenda. Er is altijd iets te doen. Van het CityProms muziekfestival tot traditionele sporten zoals fierljeppen en skûtsjesilen. Deze evenementen weerspiegelen de Friese cultuur. Ze verbinden het verleden met het heden. Altijd boeiend en verrassend.


Friese cultuur proeven

Voor wie de Friese cultuur echt wil proeven, zijn er volop mogelijkheden voor je smaakpapilen. Geniet van de beroemde Friese oranjekoek. Of probeer de koffie van Douwe Egberts. Die van oorsprong uit het Friese Joure komt.


Het buitenmens


Friesland is ook een paradijs voor buitenmensen. Het mooie landschap is adembenemend. En er zijn talloze mogelijkheden voor outdooractiviteiten. Wandelen, fietsen, zeilen en nog veel en veel meer.


In en op het water

Ook voor avonturiers is er genoeg te beleven in Friesland. Verken de Friese wateren op een zeilboot. Of huur een kano en ontdek de verborgen plekjes van de provincie. De Friese meren zijn ook perfect voor watersportliefhebbers die willen suppen, surfen en zwemmen.


Toch liever op het droge? Dan zijn er uitgebreide wandel- en fietsroutes door nationale parken zoals De Alde Feanen en het Drents-Friese Wold. Geniet van de rust en schoonheid van de natuur.


Outdooractiviteiten

Outdooractiviteiten horen bij het Friese landschap. Bij Copini Buitensport kun je klimmen en mountainbiken. En bij Woodssteps in Rijs geniet je van avontuur en ontspanning. Door te packraften, te suppen of door een peddel tocht te combineren met een picknick.


Conclusie


Friesland is ideaal voor liefhebbers van het buitenleven. De provincie biedt gevarieerde activiteiten en een prachtige natuurlijke omgeving. Zoek je avontuur, ontspanning of beide? Friesland heeft het allemaal.


St Nicolaaskerk in Húns Friesland

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page