top of page
Foto van schrijverPascal Boogaert

Fietsen langs het water in Friesland

Fietsen langs het water in Friesland is een bijzondere belevenis. De fietsroutes voeren je langs meren, kanalen en pittoreske dorpjes. Geniet van de rust en de frisse lucht. Overal zie je prachtige landschappen, oude dijken en knusse bruggetjes. 


Stop voor een kopje koffie of een lokale lekkernij. Ontdek de charme van Friesland op je eigen tempo. Of je nu houdt van lange tochten of juist van korte ritjes. Laat je verrassen door de prachtige uitzichten en het water dat altijd dichtbij is. Het is de ideale manier om Friesland te verkennen. 


Vrouw fiets langs een kanaal in Friesland waar een skûtsje vaart

Fietsen langs de Friese Meren


De Friese Meren zijn perfect voor een fietstocht langs het water. De route voert langs enkele van de 24 officiële meren van Friesland, zoals het Tjeukemeer, Sneekermeer en Heegermeer.


De oevers bieden een adembenemend uitzicht. Deze fietstocht is dan ook ideaal voor natuurliefhebbers. Geniet van de rust en schoonheid van de natuur. De route is bezaaid met oude dijken, charmante bruggetjes en pontjes. Zo blijf je altijd dicht bij het water. Onderweg kom je langs pittoreske dorpjes. Stop voor een kopje koffie of een lokale lekkernij. 


De route is een unieke kans om het diverse landschap van Friesland te verkennen. Of je nu een ervaren fietser bent of een ontspannen dagje zoekt.


Zeilbootje op de Fluessen

Waddeneilanden


De Friese Waddeneilanden, zoals Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, bieden een unieke fietservaring. Elk eiland heeft zijn eigen charme. De goed onderhouden fietsroutes leiden je langs stranden, duinen en de kustlijn.


De eilanden zijn eenvoudig te bereiken met de veerboot. Je kunt je fiets meenemen of er een huren. Fietsen op de Waddeneilanden betekent frisse zeelucht inademen en de golven horen.


Geniet van de ongerepte natuur. En stop onderweg voor een picknick of een duik in de zee.


Naast de natuur zijn er culturele bezienswaardigheden. Zoals vuurtorens en musea. Deze zijn zeker een bezoek waard.


Fietsers op Terschelling

Fietsroute Friese Waterwegen


De "Fietsroute Friese Waterwegen" voert je langs de minder bekende waterwegen van Friesland. Denk aan kleine kanalen en vaarten. Tijdens deze rustige route ervaar je de serene schoonheid van het Friese landschap.


Ga weg van de drukte van toeristische hotspots. En geniet al fietsend van kabbelend water, groene weilanden en de karakteristieke Friese boerderijen.


Onderweg kun je stoppen bij kleine dorpjes en de lokale gastvrijheid ervaren. Deze route biedt een unieke kijk op de verborgen schatten van deze prachtige provincie.


Fietsers langs een slootje in Friesland

Rondje Woudsend, Lemmer en Balk


De fietsroute "Rondje Woudsend, Lemmer en Balk" neemt je mee door de mooiste dorpen van Friesland. De route combineert historische charme met de schoonheid van de Friese meren.


Woudsend is een sfeervol dorp. Je vindt er oude molens en gezellige straatjes. Lemmer staat bekend om zijn maritieme erfgoed en levendige haven. Balk heeft een schilderachtige omgeving. Het dorp ligt aan de Luts, een van de Friese Elfstedenroutes. 


Geniet onderweg van de rust en de natuur. En stap op een pontje voor een unieke beleving op het water. Deze route is ideaal voor liefhebbers van cultuur en natuur. En er zijn genoeg mogelijkheden om te stoppen voor een hapje of drankje. Gezellige cafés en restaurants genoeg langs deze route. 


Pontje op de fietsroute Woudsend, Lemmer en Balk

Fietsen langs het water in Friesland; door land en langs zee


De route "Door land en langs zee" begint in de historische stad Harlingen. Harlingen heeft een rijke geschiedenis en een bruisende haven. Hier zie je de veerboten naar Terschelling en Vlieland vertrekken.


Langs de route heb je een prachtig uitzicht op het water. En kun je genieten van de frisse zeelucht. Langs de kustlijn fiets je richting Makkum. Dit dorpje heeft een gezellig centrum en historische panden.


De fietstocht is een perfecte mix van cultuur, natuur en geschiedenis. Ideaal voor wie een gevarieerde fietservaring zoekt. 


Fietser op een brug bij Harlingen

Lekkerste Fietstocht Friesland


Deze route combineert een fietstocht langs het water met het proeven van lokale producten. Zo kom je langs verschillende boeren en producenten. Stop en geniet van de culinaire hoogstandjes van Friesland. Denk aan kaas, aardappelen, vis, ijs, gebak, fruit en de beroemde ‘Koudumer boontjes’.


Deze route biedt een unieke kans om de smaken van Friesland te ontdekken. Proef de gastvrijheid van de lokale bevolking.


Fietser in de binnenstad van Workum




5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page