top of page
Foto van schrijverPascal Boogaert

De Friese meren. Ontdek de mooiste plekjes.

Bijgewerkt op: 7 aug.


Foto van Peter de Vink van Skûtsjes op de Friese meren

Duik samen met ons in de Friese meren


De Fryske marren zijn een groep meren in het zuidwesten en midden van de provincie Friesland. Het gebied is geliefd om de prachtige waterlandschappen en uiteenlopende watersporten. De Friese Meren staan dan ook bekend als een ideaal gebied voor recreatieve uitjes en watersportactiviteiten. In de breedste zin van het woord. Surfen, kitesurfen, suppen, zwemmen, zeilen, varen, kanoën, vissen... het kan hier allemaal.


Dit toeristisch gebied van Friesland is dan ook uitstekend geschikt voor een ontspannende vakantie of gewoon voor een dagje uit. Voor zeilers zijn er meer dan voldoende aanmeerplaatsen, voor natuurliefhebbers is er meer dan voldoende te zien en voor watersporters zijn er tal van surfscholen. Kortom, een must-see als je Friesland bezoekt.



Kaart van de Friese meren in Friesland

Waar liggen de Friese meren?


De meren liggen in het zuidwesten en midden van de provincie Friesland. Ze liggen ingeklemd tussen de steden Lemmer, Stavoren, Workum, Sneek, Akkrum en Joure. De meren zijn gemakkelijk te bereiken met de auto. Je bent er dus zo om te genieten van de prachtige natuur. En vanuit ons vakantiehuis in Húns ben je er al binnen 25 minuten. Het gebied staat ook bekend om zijn rijke cultuur en bijzondere tradities, zoals het Skûtsjesilen.


Friesland in de vroege Middeleeuwen

Geschiedenis van de Friese meren


De meren van Friesland zijn ontstaan door een combinatie van natuurlijke processen en menselijk ingrijpen. Oorspronkelijk was het gebied bedekt met een dik pakket veen. Dit veen heeft zich gevormd over duizenden jaren.


Illustratie van turfstekers in de vroege Middeleeuwen in Friesland

Rond het jaar 1000 besloten boeren om dit veengebied te ontwateren. Ze legden sloten aan om de bovenlaag van het veen te laten opdrogen en bewoonbaar te maken.





Met de ontwatering begon het land in te klinken. Het kwam steeds lager te liggen. Op de laagste plekken waar turf werd gewonnen, ontstonden meren. Turf, gedroogd veen, werd toen gebruikt als brandstof. Maar dat is niet het enige wat bijdroeg aan de vorming van de meren.


Illustratie van zoutwinning in Friesland in de vroege Middeleeuwen

In de late Middeleeuwen werd Friesland geteisterd door grote stormvloeden. De Zuiderzee (die we nu kennen als het IJsselmeer) was toen nog niet afgesloten en had nog vrij spel. Tijdens die stormvloeden werden grote stukken land rond de afgegraven gebieden weggeslagen. Hierdoor werden kleine meertjes in Friesland steeds groter.


Ook zoutwinning naast turfwinning speelde een rol bij de bodemdaling en het ontstaan van nieuwe wateroppervlakken.



Mooiste meren in Friesland


Het gebied bestaat uit zo'n 24 grote en kleine meren. We zetten de belangrijkste Friese meren even voor je op een rij:


Sneekermeer


Het Sneekermeer, ook wel bekend als de Snitser Mar, is een van de bekendste meren in Friesland. Het heeft een prachtige omgeving en is bij uitstek geschikt voor diverse watersporten. Het Sneekermeer is dan ook zeker de moeite waard voor watersporters om te bezoeken. Op en rondom het meer vind je diverse watersportfaciliteiten. Er is een speedbootbaan, meerdere jachthavens en een starttoren voor zeilwedstrijden. Vooral tijdens de Sneekweek bruist het meer van de activiteiten.


Interessant is dat Sneek niet direct aan het meer ligt. Het meer zelf ligt grotendeels in de buurgemeente De Friese Meren. En Sneek zelf hoort bij de gemeente Súdwest-Fryslân.


Zeilboten op het Sneekermeer

Het Heegermeer


Het Heegermeer, of Hegemer Mar in het Fries, ligt ten zuidwesten van Heeg en loopt over in de Fluessen. Midden in het meer liggen meerdere eilandjes. De Rakkenpolle is de grootste. Het Heegermeer is een prachtig meer en uitstekend geschikt voor een ontspannende dagje uit.


Door het meer loopt een betonde scheepvaartroute. Deze route maakt deel uit van het Johan Frisokanaal. Het hele meer is gevormd door een gletsjer tijdens de Saalienglaciaal periode.


Bootjes op het Heegermeer

Groote Brekken


Een ander bekend meer is de Groote Brekken. Een langgerekt meer tussen Lemmer en Spannenburg. Vroeger was er ook een Kleine Brekken, maar die is nu ingepolderd.

Het Prinses Margrietkanaal loopt dwars door de Groote Brekken. Dit kanaal verbindt het meer met het IJsselmeer via de Prinses Margrietsluis. In het noorden sluit het kanaal aan op het Koevordermeer. En via de Follegasloot is er een oostelijke verbinding met het Tjeukemeer. De Friese naam voor het meer is Grutte Brekken. Het is een van de mooiste meren van Friesland en zeker de moeite waard om te bezoeken.


Boot bij de Groote Brekken

De Fluessen


De Fluessen is het op één na grootste meer van Friesland. Het ligt ten noordoosten van De Holken en gaat over in het Heegermeer. De naam komt van 'flues', wat drijvende plaggen betekent.


Samen met het Heegermeer en de Morra vormt het een langgerekt gletsjerdal. Dit is ontstaan tijdens het Saalienglaciaal.


Op het meer liggen enkele kunstmatige eilandjes. Waarvan de Langehoekspolle de grootste is. De Fluessen is uitstekend geschikt voor verschillende watersporten. En door de prachtige omgeving een must-see voor iedereen die Friesland bezoekt.


Zeilbootje op De Fluessen

Activiteiten bij de Friese meren


Fietsen


Fietsen is een uitstekende manier om het gebied te verkennen en om de prachtige omgeving te zien. Er zijn verschillende fietsroutes in het gebied, waaronder de Elfstedenfietsroute. Benieuwd naar onze tips voor fietsroutes in Friesland? We hebben ze hier op een rijtje gezet.


Racefietsers in Friesland naast het water

Fietsvakantie


Fietsvakanties bij de Friese wateren zijn perfect om het gebied te verkennen. Ontdek prachtige routes. Na elke tocht vind je gezellige overnachtingsplekken. Beleef de charme van Friesland vanuit het zadel. Elke dag een nieuw avontuur. Een leuke en ontspannende activiteit voor het hele gezin.


Fietsers in Friesland

Wandelen


Ook wandelaars komen aan hun trekken bij de meren. Het is een uitstekende manier om de prachtige omgeving te zien en de lokale cultuur te ervaren. Bij de Friese meren vind je dan ook prachtige wandelroutes die je langs het water leiden. Ontdek het gezelligheid van de pontjes over water. Voel de frisse lucht en geniet van de uitzichten. Elke stap brengt je dichter bij het Friese leven. Bezoeken lokale markten en proef van de Friese lekkernijen.


Wandelen in de bossen bij de Friese meren

Vissen op de Friese meren


Vissen is een populaire activiteit bij de meren. Er zijn dan ook veel sportvissers te vinden die in de meren, sloten of kanalen hengelen naar een snoek, brasem, blankvoorn, baars of karper. Vooral bij het Sneekermeer, het Heegermeer en het Slotermeer (in het Fries 'Sleattemer Mar') kun je verschillende visstekken vinden. Uitstekende bestemmingen voor vissers die van verschillende vistechnieken en -ervaringen willen genieten.


Visser met hengel aan de waterkant

Windsurfen en suppen in het waterland van Friesland


De meren zijn ideaal om te suppen en te windsurfen. Ontdek plekken zoals het Sneekermeer en de Langweerder Wielen. Bij meren staat altijd volop wind. Perfect voor zowel beginners als ervaren surfers. In de regio zijn diverse surfscholen met lessen voor alle niveaus, inclusief kinderen. Kortom, een leuke en ontspannende activiteit voor het hele gezin.


Suppende vrouw op een kanaal in Friesland

5 mooie vaarroutes bij de Friese meren


De Friese meren zijn een paradijs voor vaarliefhebbers. Hier zijn vijf prachtige vaarroutes die je niet mag missen:


Kaart van de Elfstedentocht vaarroute

Elfstedenroute langs de Friese meren


Vaar door de elf historische steden van Friesland. Bezoek Sneek, Leeuwarden, Franeker, Stavoren, Harlingen en Workum. Geniet van schilderachtige kanalen en oude windmolens.






Klein rondje Friese meren


Een 65 kilometer lange route langs Sneekermeer, Tjeukemeer, Slotermeer en Heegermeer. Bewonder de mooie natuur, de sfeervolle havens en bezienswaardigheden zoals Museum Joure en historische molens.


Zeilboten bij de Friese meren

Rondje Alde Feanen


Ontdek Nationaal Park De Alde Feanen in een tocht van ongeveer 65 kilometer. Dit natuurgebied zit vol meren, veenplassen, rietlanden en moerasbossen. Ideaal voor natuurliefhebbers en vogelaars.


Bootje varen op De Alde Feanen

Rondje Zuidwest-Friesland


Een 130 kilometer lange route door het waterrijke Zuidwest-Friesland. Begin in Sneek en vaar langs mooie dorpen en steden zoals IJlst, Bolsward, Workum en Hindeloopen.


Motorbootje in Friesland op het water

Aquaducten Vaarroute


Bezoek de moderne aquaducten van Friesland. Vaar door het Koudumer bos en langs het meer De Morra zonder bruggen te passeren.


Aquaduct bij de Galamadammen in Friesland

Bezienswaardigheden en evenementen


Eise Eisinga Planetarium


Even genoeg gehad van het water? Rij dan in een half uur naar Franeker om het Eise Eisinga Planetarium te bezoeken. Het oudste, nog werkende planetarium is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Friesland.


Plafond van het Eise Eisinga planetarium

Skûtsjesilen zeilwedstrijden


Er zijn twee belangrijke Skûtsjesilen zeilwedstrijden. Die worden georganiseerd door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) en door de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS). De wedstrijden zijn populaire evenementen bij de Friese merengebied. Als je Friesland bezoekt, mag je het Skûtsjesilen zeker niet missen.


Skûtsjesilen in Friesland

Overnachten bij de Friese meren


Vakantiehuis in Húns


Húns is een piepklein dorpje in de Greidhoeke. Vanuit het dorp sta je binnen een half uur bij de Friese meren, Leeuwarden, Sneek, Franeker, het IJsselmeer en Harlingen. Een ideale uitvalsbasis dus om Friesland en de Friese meren te ontdekken.


De voorkant van ons vakantiehuis in Friesland

Húns 16


We hebben een oude arbeiderswoning uit 1842 getransformeerd tot modern vakantiehuis. Waar de sfeer van het oude Friesland nog bewaard is gebleven. En waarbij je toch kunt genieten van modern comfort.


Oude schapenstal getransformeerd naar comfortabele woonkeuken

Friese meren: de natuur


Vogelrustgebieden


De vogelrustgebieden bij het Friese merengebied zijn een must-see voor vogelspotters. In Friesland overwinteren diverse vogelsoorten in vogelrustgebieden. Tijdens deze periode sterken ze aan en bouwen ze een vetlaag op. Dit is cruciaal voor hun gezondheid. Deze vetreserves zijn nodig voor hun tocht naar de zomergebieden om daar te gaan nestelen.


Vogelrustgebied in Friesland

Dieren bij de Friese meren


Bij de Friese Meren kun je een verscheidenheid aan dieren zien. Zowel in het water als in de omliggende natuur. Zo zie je regelmatig de grutto vaak in de buurt van het water. Daarnaast zwemmen diverse eendensoorten zoals de tafel- en slobeend in het water en zijn ze vaak op de oevers te vinden.


Grutto op een paal in een weiland in Friesland

Ook zoogdieren voelen zich ook prima thuis bij de Friese meren. Zoals de otter. Een schuw dier dat zich bij voorkeur in de omgeving van het water verstopt.


De combinatie van ondiepe wateren en rijke vegetatie maakt dit gebied een ideale plek voor veel dieren om te leven en zich voort te planten.


Proeven van Friese lekkernijen en lokale producten


Proosten in restaurant Het Wapen van Friesland in Easterlittens

Friesland kent een rijke culinaire traditie met diverse typische lekkernijen. De dorpjes bij de Friese meren zijn ideaal om kennis te maken met de Friese keuken. De specialiteiten weerspiegelen de lokale cultuur en tradities.






Oranjekoek bij de thee

Oranjekoek


Een voorbeeld hiervan is de traditionele Oranjekoek, vernoemd naar de sinaasappelschillen in het deeg. Elke bakker heeft zijn eigen recept, wat zorgt voor variatie.





Friese dûmbkes in een mand bij een bakker

Dúmkes


Een andere specialiteit is de Fryske Dúmkes. Deze zoete koekjes, geserveerd bij koffie, bevatten anijszaad en hazelnoten voor een unieke smaak. Ze zijn bij vele bakkers in Friesland te vinden.




Fries suikerbrood in een mand bij een bakker in Leeuwarden

Sûkerbôle


Suikerbrood, ook wel Sûkerbôle genoemd, is een zoet, suiker- en kaneelrijk brood dat vroeger vaak cadeau werd gedaan bij de geboorte van een dochter. Het is tegenwoordig nog steeds populair.



Dranken van Beerenburg

Beerenburg


Beerenburg is een typisch Friese kruidenbitter. Deze wordt gemaakt met verschillende kruiden en specerijen en is geliefd als digestief. Het maakt deel uit van de Friese drinkcultuur.




Roomboter drabbelkoek uit Sneek

Drabbelkoeken


De Drabbelkoeken uit Sneek zijn zoet, krokant en luchtig. Ze worden sinds 1850 volgens een geheim recept gemaakt, wat zorgt voor hun unieke textuur.




Nagelkaas in een kaaswinkel met nootjes en druiven

Nagelkaas


Friese Nagelkaas, een lokale kaas met een kruidige smaak, past goed bij droge witte wijn. Het is een voorbeeld van de rijke zuiveltraditie van Friesland.



32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page