top of page
De oude droogkast van ons vakantiehuis

DETAILS VAN HET VERLEDEN.

SPEURTOCHT DOOR HET HUISJE.

Een kastje, een steentje... je loopt er zo voorbij. Maar voor de bewoners van Húns 16 en hun familieleden hebben ze soms veel betekenis. Het vakantiehuisje Friesland zit dus vol verhaaltjes. Loop dus even mee door ons verhalenboek: 

LUIKHAAK

De eerste verdieping van de oude arbeiderswoning was eigenlijk gewoon een grote zolder. Een opbergplaats en een plek om kleding te drogen.

 

Die zolder was toegankelijk met een steile ladder en kon worden afgesloten met een luik. Dit luik kon vervolgens vast worden gezet met een grote haak. Die haak zie je nog steeds bungelen naast de trap.  

 

Tijdens de eerste verbouwing van 2020 moest het luik helaas weg. We hebben lang nagedacht over een nieuwe bestemming, maar uiteindelijk moeten we toch afscheidnemen van het luik.

Illustratie van een pompebled
Luik haak
Illustratie van een pompebled
De gerestaureerde zoldertrap

ZOLDERLADDER

Van de steile ladder naar de zolder is gelukkig nog wel wat bewaard gebleven. De ladder moest ook het veld ruimen tijdens de verbouwing van 2020. De zolder werd omgetoverd tot een nette eerste verdieping met twee slaapkamers en een badkamer. Een steile trap zou dan te gevaarlijk zijn, zeker voor kleine kinderen. De nieuwe trap is nog steeds een tikkie steil, maar lang niet zo steil als de oude ladder. 

 

Het plan was eerst om de oude ladder in z'n geheel op te knappen. Maar tijdens het opknappen zagen we dat houtworm de ladder enorm had aangetast. Het was een wonder dat we er nog nooit doorheen waren gezakt. De meest gezonde helft van de ladder hebben we bewaard en staat nu naast de bank in de woonkamer. 

De oude zoldertrap van ons vakantiehuis in Friesland
De oude droogkast in onze woonkeuken

DROOGKAST

Op de oude zolder van ons vakantiehuis in Friesland stond een ingebouwde droogkast. Twee meter hoog en zo'n 40 centimeter diep. Waarschijnlijk werd deze kast gebruikt om in de winter kleding te drogen. Voor de grote opknapbeurt van 2020 moest de kast ook weg.

 

Onze aannemer kon ons vertellen dat de kast net zo oud was als het huisje zelf. Dus we wilden proberen om de kast te bewaren en een mooi nieuw plekje te geven. Plankje voor plankje en spijker voor spijker hebben we de kast uit elkaar gehaald. Meer dan een jaar heeft de kast gewacht op zijn nieuwe bestemming; een leuk decorstuk in de woonkeuken. 

 

Ook de droogkast was behoorlijk aangetast door houtworm. Bovendien was de kast te kolossaal om 'm een-op-een in de woonkeuken te plaatsen. Hij is dus nu een stuk minder diep en de onderste anderhalve meter is verdwenen. Maar hij is er nog wel! Een leuk aandenken aan de oude zolder in het huisje. 

KLOOSTERMOPPEN

In 2021 werd de schuur getransformeerd naar woonkeuken. We zijn er nog steeds niet uit of het nou een schapenstal was of een koeienstal. Op foto's van Hùns is te zien dat er veel schapen op het kaatsveld lopen. En het schuurtje leek ons ook niet groot genoeg voor een koeienstal.

 

Uit archieven is echter gebleken dat een van de bewoners van het huisje - Tiete Ymes de Boer - op 2 januari 1899 betrokken was bij de oprichting van De Coöperatieve Zuivelfabriek "Hoptille" te Hijlaard. Dus dat zou weer vermoeden dat er toch koeien werden gehouden in het schuurtje.

 

De betonnen vloer uit de stal moest plaatsmaken voor vloerisolatie en vloerverwarming. Tijdens de sloopwerkzaamheden bleken onder het beton oude 'geeltjes' te liggen en zelf een aantal Kloostermoppen; Middeleeuwse bakstenen.

 

De sloop kon helaas niet worden stilgelegd, maar tijdens de werkzaamheden hebben we zoveel mogelijk geeltjes en Kloostermoppen geprobeerd te redden. En die hebben we daarna gebruikt om het straatje op te knappen. 

Kloostermoppen in de tuin van ons vakantiehuis
De vlag van Húns aan ons vakantiehuis in Friesland

VLAG

Geloof het of niet, Húns heeft z'n eigen wapen en z'n eigen vlag. Zelfs de meeste dorpsbewoners weten dit niet eens. Om de afronding van de eerste verbouwing te vieren, kregen we van onze zoon Mathijs een vlag van het dorp. Zijn designkritisch oog kon het niet laten om het oorspronkelijke ontwerp een beetje te verbeteren. Als de familie samenkomt voor een feestje of een verjaardag dan gaat deze vlag steevast uit.

​

Benieuwd waarom er dakpannen op de vlag van Húns staan afgebeeld? 

KOFFIEMOLEN EN WEEGIJZER

Een vleugje Vlaanderen in Friesland. De roots van Pascal liggen in Zeeuws-Vlaanderen. Na het overlijden van zijn opa René en zijn oma Anna, heeft hij nog wat aandenkens verzameld. Zo hangt oma's koffiemolen nu gezellig naast het weegijzer dat opa vaak gebruikte als hij weer 'ns ging vissen. 

Illustratie van een pompebled
Koffiemolen en weegijzer in ons vakantiehuis in Friesland

RESTAURATIE LEGT GESCHIEDENIS BLOOT

De muren begonnen steeds meer planten te huisvesten, terwijl achtergelaten kieren steeds meer insecten aantrokken. Kortom, het was hoog tijd om de gevels te restaureren. Oude voegen werden vernieuwd, beschadigde stenen vervangen en 180 jaar aan vuil werd weggespoeld.

 

Hierdoor kwam de geschiedenis bloot te liggen en werden oude raamopeningen, dakranden en plekken waar de kachel het roet door de muren blies, weer zichtbaar.

KLOMPEN VAN OVERGROOTMOEDER

De roots van Susanne liggen in Friesland. Haar ouders kochten het huisje in de jaren '70 als zomerhuis. Om tijdens de Friesland vakantie weer in de buurt te zijn van de plek van haar voorouders. Susanne's oma Ytje Beeksma was geboren in Mantgum en haar opa in Akkrum. De moeder van Ytje - de overgrootmoeder dus van Susanne - heeft deze klompen nog gedragen in haar dorpje. 

Illustratie van een pompebled
Antieke Friese klompen in ons vakantiehuis
Oude vloerplanken als plafond in ons vakantiehuis

ZOLDERVLOER

Toen het huisje in de jaren '70 werd gekocht door Ruud en Chris Kamstra - de ouders van Susanne - wilde Ruud de zolder opknappen. Hij egaliseerde de scheve vloer en legde er een mooie en stevige plankenvloer in. Zo werd de grote zolder een gezellige plek om met z’n allen te slapen. 

 

Tijdens de verbouwing van 2020 moest Ruud's vloer verdwijnen en plaatsmaken voor moderner en steviger materiaal. Ter herinnering - maar ook om zoveel mogelijk bouwmateriaal te hergebruiken - kun je op sommige plekken de planken van deze vloer nog terugvinden. Zo zijn ze gebruikt om de nieuwe vliering mee te maken. Dus het plafond waar je 's avonds naar staart, was zo'n 50 jaar lang een vloer waar kindervoetjes en poezenpootjes op hebben gerend. 

 

In de linkerbedstede kun je ook nog een aantal planken zien. Ze liggen op de bodem van de bedstede en ze zijn ook gebruikt om de afwatering van de badkamer op de eerste verdieping weg te werken. 

Illustratie van een pompebled

DAKLADDERS

In de oude schuur - of stal - vonden we twee oude laddertjes. Flink aangetast door de houtworm, dus als speelattribuut konden we ze niet meer gebruiken ;-) Maar na een flinke behandeling en een mooi kleurtje zijn het nu twee leuke decorstukken in het vakantiehuisje. Eentje in de woonkeuken en eentje in een slaapkamer. 

Illustratie van een pompebled
Gerestaureerde dakladder
Oud dakraam in de voortuin van ons vakantiehuis

DAKRAAM

Nu kun je op de eerste verdieping genieten van prachtig uitzicht over de weilanden en over het kaatsveld. Dat was tot 2020 wel anders.... In het dak zaten alleen twee kleine dakraampjes. Die nota bene zo hoog zaten dat je er onmogelijk doorheen kon kijken.

 

Het was dan ook zo'n heerlijke openbaring toen we voor het eerst over het weiland met paarden konden kijken. Van de oude dakramen was er nog eentje goed genoeg om te bewaren. En die staat nu als een decorstukje in onze voortuin. 

Illustratie van een pompebled

TEKENING VAN MARTIN

De oudste broer van Susanne heeft begin jaren '70 - toen het huisje net was gekocht door zijn ouders - een schattige kindertekening gemaakt van de woning. Die hangt nu te pronken in het paradijsje voor kinderen als ze verblijven in onze vakantiewoning in Friesland; in de bedstede. 

Kindertekening van ons vakantiehuis in Friesland
bottom of page